מזל טוב
בשעה טובה אתם מתחילים לבנות
קיבלתם תכניות מהאדריכל.ית, אישרתם אותן, מצאתם קבלן ואתם יוצאים לדרך
עיצרו!!!
אני רוצה להמליץ לכם על מספר דברים שכדאי לתכנן מראש, לפני שמתחילים לבנות.
דברים שכאשר הם ידועים מראש, יחסכו לכם בהמשך הבנייה הרבה כאב ראש, הרבה כסף והרבה ויכוחים עם הקבלן (שהתכניות משתנות לו תוך כדי תנועה).
מטבח:
התכניות האדריכליות מכילות גם את תכנון המטבח. בהתאם להן תוכלו להבין איפה ימוקם המטבח, באיזו צורה הוא יהיה, האם יהיה אי או לא ועוד פרטי מידע.
הקבלן בונה את הבית בהתאם לתכניות האדריכליות שקיבל. לפיכך הוא ידאג להעביר צנרת מים וניקוז למקום בו מתוכננים הכיור והמדיח. הוא ידאג לנקודת חשמל גבוהה במקום בו מתוכנן המקרר ונקודות חשמל נוספות שיפוזרו ברחבי המטבח בהתאם לתכנון האדריכלי שלו.
תכנון המטבח לפרטים מתבצע בשלב מאוחר יותר והוא מתבצע בחברת מטבחים או על ידי מעצבת פנים ובעקבותיו מוזמן המטבח והוא עובר לשלב הביצוע . בשלבי תכנון המטבח נכנסים בדרך כלל יותר לעומק המגירות (תרתי משמע) כדי להבין מה הצרכים והרצונות המדוייקים שלכם במטבח ובשלב הדיוקים הזה מתבצעים פעמים רבות שינויים בתכנון המטבח המקורי כדי להתאים את המטבח אליכם.
השינויים יכולים להיות במטרה למקסם את גודל המגירות במטבח, או כתוצאה מהתעמקות בהרגלי העבודה שלכם. בין אם כך או כך, שינויים בתכנית המקורית שמתבצעים לאחר שהשלד כבר בנוי עלולים לגרור אחריהם שינויים נוספים הכרוכים בהזזת נקודות חשמל או מים ואלו עולים הרבה כסף.
דאגו לתכנן את המטבח שלכם עוד בשלב התכניות ולדעת איך הוא יראה ואיפה ימוקם כל דבר.
את הזמנת המטבח תוכלו לבצע בשלב מאוחר יותר (כחצי שנה לפני קבלת מפתח), אבל תכנון מוקדם ומדוייק יתן לכם שקט, יספק לכם הבנה של נראות המטבח והעבודה בשטח תתבצע עם מינימום תקלות.
תכנון מטבח שעבר שינוי ובעקבות זאת שונו גם התכניות חשמל
תאורה:
לאחר שיש בידיכם תכנית מטבח סופית, תוכלו לתכנן את נקודות התאורה במטבח באופן הטוב ביותר.
בדרך כלל התכנון האדריכלי מקצה לתאורת המטבח נקודת מאור אחת במרכז המטבח. כשאנו עובדים במטבח מעל משטחי העבודה האור המגיע מאותה נקודת מאור פוגע בגוף שלנו וכך במקום שאזור העבודה שלנו יהיה מואר, הוא הופך מוצל. לכן כדאי לתכנן מראש גם תאורה טובה מעל משטח העבודה...
אבל המטבח הוא רק דוגמא אחת לתכנון תאורה.
בדרך כלל נוטים לייחס את תכנון התאורה לסוף תהליך הבנייה, לחלק של "הלבשת הבית". בשלב זה, אם לא תכננתם נכון את התקציב שלכם, אתם נותרים ללא תקציב וגופי תאורה בבית מרגישים כמו מותרות אז אתם משאירים זאת לפעם אחרת...
אבל האמת היא שרכישת גופי תאורה הם חלק קטן מאוד מכל תהליך תכנון החשמל בבית.
תכנון חשמל פירושו תכנון של כל השקעים בבית, מיקומי מפסקים, נקודות תקשורת, רמקולים ועוד. כשאנו יודעים מראש איזה תאורה תהיה איפה אנחנו יכולים לתכנן בהתאם את כל נושא החשמל בבית.
איך מתכננים את התאורה נכון:
ראשית, כדאי לתכנן בשכבות. כלומר...לחלק את גופי התאורה בחלל לפי פונקציות - תאורת משימה מעל משטחי עבודה, תאורה היקפית שמספקת את מכלול האור בחלל ותאורת אווירה משנית. בכל חלל בבית נתכנן את אופן העמדת הריהוט בחלל ובהתאם לזה נוכל להבין איפה יש לנו צורך בתאורה גדולה וחזקה, איפה נרצה תאורת קריאה או תאורת אווירה ועוד.
אני אוהבת ללכת עם הלקוחות שלי לחנות תאורה לתכנון התאורה בבית עוד טרם התחילה הבנייה.
א. מכיוון שבחנויות טובות עובדים בדרך כלל יועצי תאורה שיודעים להתאים את כמות התאורה הנכונה לכל חלל.
ב. הלקוחות יכולים להתרשם ממבחר גופי התאורה בשוק, להבין למה הם מתחברים ואיזה גוף ירצו אצלם בבית. הם יכולים כבר לבנות את מערך התאורה הכללי לבית ואפילו לרכוש את הגופים מראש. בהתאם לזה ניתן לבצע שינויים אחרונים בתכניות העבודה כדי להתאים אותם לגופים המתוכננים
פרטי נגרות:
פרטי נגרות הם כינוי לכל פרט שמתוכנן באופן המותאם לבית ולדייריו ועובר לנגר לביצוע.
תכנון של פרטי נגרות הם תהליך ארוך שעובר דיוקים לאורך תהליך הבנייה. אין צורך לתכנן אותם לפני שיוצאים לדרך כיוון שהדרך היא ארוכה ובמהלכה המשפחה עוברת שינויים רבים שמצריכים התאמות - ילדים חדשים נולדים, פעוטות גדלים וזקוקים לחדרים נפרדים, בוגרים עוזבים את הבית ועוד.
מה שבכל זאת כדאי לדעת לפני שמתחילים לבנות הוא רשימת כל הדברים שלנו הזקוקים לאחסון. בין אם ספרים, תיקים, נעליים, מעילים, אוספים, צעצועים ועוד ועוד. הרשימה משתנה בין אדם לאדם ובין משפחה למשפחה.
איך תדעו מהם מקומות האחסון להם אתם זקוקים? הביטו סביבכם - מה אתם רואים בחלל בו אתם יושבים? האם יש משהו שמפריע לכם כי הוא יוצר בלגן בחלל? האם יש פריטים שברור לכם שעבורם תצטרכו סידור מיוחד?
לפני שיתחיל תהליך הבנייה כדאי לדעת לאיזה פתרונות אחסון אתם זקוקים ואיפה הם ימוקמו בבית. בהתאם לזה אפשר לבצע שינויים בתכנון האדריכלי - לייצר נישות מתאימות לארונות או למדפים, לעתים הוספה של קיר אחד פותרת הרבה בעיות אחסון.
כשבבית מתוכננים פתרונות אחסון מתאימים ומותאמים, הם בדרך כלל יהיו מעוצבים יפה בעצמם ויוסיפו לנראות הכללית של הבית, אבל הדבר החשוב ביותר הוא שהם יאפשרו לבית להיות יפה, נעים ונינוח כמו שהוא תוכנן להיות.
תקציב:
הנקודה החשובה ביותר... כסף
הרבה פעמים כשאני שואלת לקוחות מה התקציב המתוכנן הם לא יודעים לומר לי.
מצד שני - בנייה של בית היא עניין מאוד משמעותי והוא מהווה את אחת ההוצאות הגדולות ביותר שלנו. לעתים ניקח משכנתא שתעזור לנו לשלם עבור הבית שאנו בונים ולכן חשוב להבין כמה כסף עומד לרשותנו.
אם נדע מה התקציב שלנו, נוכל להתאים את כל התהליך לתקציב כדי לוודא שלא ניתקע באמצע.
הטיפ העיקרי שלי בנושא הוא לבצע תכנון מוקדם ככל האפשר. תכנון מטבח, תכנון תאורה וחשמל, פרטי נגרות ועוד. אפילו לרכוש את כל האריחים לבית כבר בשלב התכנון יעזור לכם לחסוך הרבה עלויות בהמשך הדרך.
ככל שתדעו יותר פרטים מראש על הבית המתוכנן כך יהיו פחות בלת"מים ופחות שינויים לאורך הבנייה.
בנוסף, כדאי ורצוי להכין טבלת מעקב אחר תקציב הבנייה, אותה תעדכנו מעת לעת.
בטבלה יש להכניס כל ספק שעובד מולכם, בין אם אדריכל.ית או מעצב.ת בשלב התכנון, קבלנים שונים בשלב הביצוע, מפקח, חנויות שונות, הדפסות ועוד.
דאגו לעבוד עם הטבלה לאורך כל הדרך, למלא בה גם הצעות מחיר להשוואה בין ספקים.
כך, גם אם תהיה לכם הוצאה בלתי צפויה או חריגה במיוחד, מייד תוכלו לזהות זאת ולנסות למצוא באיזה מקום ניתן להוריד בעלויות כדי להתקזז.
Comments