top of page
Orly Bessudo

5 טיפים לתכנון נכון של מטבח

Updated: Mar 6, 2022

המטבח, מקום כל כך חשוב בבית. אנחנו נמצאים בו חלק גדול מהיום, בין אם לבשל, לשטוף כלים, לנשנש משהו או להכין קפה. תכנון של מטבח לא אומר רק איך הוא יראה, באיזה צבעים ובאיזה גודל. תכנון של מטבח בעיקר מתייחס לתוכן של מה מכיל המטבח. בעבר היה לי מטבח שלא תוכנן בצורה נכונה ולמרות שהיה קטן מצאתי את עצמי צועדת בו לא מעט, כיוון שהסירים היו מאוחסנים בצד אחד של המטבח, בעוד המקרר היה בצד השני, הכיריים היו רחוקים משניהם והכיור... אוף. רק הזיכרון של עבודה באותו מטבח מתחיל לעייף אותי.

אז הכנתי לכם טיפים לתכנון נכון של מטבח, כדי שיצא פרקטי ונוח.


טיפ 1 - חלוקה לפי אזורים

המטבח הוא מרחב יחסית לא גדול שצריך להכיל בתוכו פונקציות מרובות: בישול, אפיה, אחסון של מזון יבש, אחסון של ירקות ושל מזון טרי, חומרי ניקוי, פחים, מכשירי חשמל, כלי אוכל, כלי הגשה ועוד ועוד.

היום ידוע שבתכנון נכון של המטבח כדאי לחלק אותו לפי אזורי עבודה. ידועים 5 אזורים במטבח:


1. אזור הניקיון, שמכיל את הכיור, מדיח כלים, פחי אשפה וחומרי ניקוי

2. בישול ואפיה. האזור בו מתבצע הכל ובו יהיו התנור ומכשירי חשמל נוספים, כיריים, סירים ומחבתות

3. אחסון כלים, הכולל כלי אוכל, כלי הגשה, סכו"ם ועוד

4. אחסון מזון, שכולל את המקרר ואת המזווה

5. משטחי עבודה נוחים


אם תקפידו לתכנן את המטבח שלכם לפי חמשת האזורים תזכו במטבח פרקטי, ונוח לעבודה.

מטבח גדול שנבנה סביב פינת אוכל אינטימית. מימין לפינת האוכל אזור האחסון - אחסון מזון ואחסון כלים, משמאל לפינת האוכל אזור הניקיון ובקו ישר קדימה לפינת האוכל אזור הבישול.

בין כל האזורים מפרידים משטחי עבודה גדולים, נוחים ומרווחים.


טיפ 2 - מרחב עבודה

לצורך עבודה במטבח כדאי שיהיו מספר משטחי עבודה נוחים. משטח העבודה הוא מה שנקרא בפינו "השיש", המשטח שמונח על גבי הארונות ועליו אנו עובדים.

משטח העבודה החשוב ביותר בשבילנו לעבודה הוא זה שנמצא בין הכיור לכיריים. שם אנו בדרך כלל מוצאים את עצמנו עובדים: שוטפים ירקות ומייד מעבירים לחיתוך ומשם לסיר.... מנקים את הבשר, טובלים בבלילה ובפירורי הלחם ומשם למחבת... הדוגמאות הן רבות ומגוונות. לכן, תמיד נשאף למשטח עבודה מרווח ונוח בין הכיור לכיריים. מצב אידיאלי הוא מרחב של כ-100-120 ס"מ. במשטח קטן מזה נאלץ להצטופף ומבשטח רחב מזה נצעד לא מעט בדרך אל הסיר.


כאשר אנו משתמשים במכשירי חשמל היושבים על משטח העבודה, כמו בלנדר או תמי 4, חשוב שנתכנן עבורם מראש מקום מכיוון שהם נוהגים לתפוס מקום רב. במידה שלא נתכנן עבורם מקום, הם יתפסו לנו מרחב משיטחי העבודה שלנו.


במידה שמתאפשר מבחינת גודל המטבח, רצוי ומומלץ שיהיו לפחות שני משטחי עבודה מרווחים לעבודה עליהם. זה מאפשר ליותר מאדם אחד לעבוד במטבח באותו הזמן, ואם משטח שני נמצא בסמוך למקרר ניתן להוציא אליו את כל הממרחים והירקות לפני שעוברים איתם לשולחן האוכל.

משטח עבודה מרווח ונוח בין הכיריים והכיור, משטח עבודה ייעודי לתמי 4 ולמיקרוגל. מצידו השני של האי יש משטח עבודה מרווח נוסף שמאפשר עבודה עם הפנים לכיוון הסלון


טיפ 3 - השילוש הקדוש

מומלץ למקם את הכיור, המקרר והכיריים בצורה כזו במרחב שאם נמתח ביניהם קו נקבל צורה של משולש.


טיפ 4 - תכנון מדויק לצרכים האישיים שלכם

כאשר אתם הולכים לנגר שיתכנן לכם מטבח או לחברה לייצור מטבחים שיתכננו עבורכם מטבח, בדרך כלל הם מתכננים לכם מטבח מאוד סטנדרטי, כזה שתמצאו בכל בית.

בעת התכנון הם לא ישאלו אתכם:

מי מבשל בבית?

האם מי שמבשל הוא ימני או שמאלי?

אלו מכשירי חשמל יש לכם?

האם אתם מכינים בבית קוסקוס כל יום שישי ויש לכם צורך לאחסן סיר קוסקוס גדול?

האם אתם נוהגים לארח הרבה והאם יש לכם כלים מיוחדים לשם כך?

אני יכולה להמשיך עוד הרבה אבל נראה שהבנתם... כשמתכננים מטבח חדש, תכננו אותו כמו שצריך ודאגו שהוא יתאים בדיוק למה שאתם זקוקים. אל תתפשרו כי אז אתם עלולים למצוא את עצמכם מחפשים ברחבי הבית איפה לאחסן את הסרוויס של פסח. זה דורש מכם זמן נוסף להשקיע כדי להבין מה הצרכים שלכם, זה דורש מהמתכנן זמן נוסף כדי לתת לכם בדיוק את המטבח הנכון לכם. אבל זה נותן לכם את המטבח המושלם שלכם.

תכנון מגירת פחים המכילה גם מקום לחומרי ניקוי וגם 3 פחי מחזור בנוסף לפח רגיל


טיפ 5 - חומרים

כמו בכל דבר, חומרים איכותיים יחזיקו מעמד לאורך זמן וחומרים פחות איכותיים יחזיקו מעמד לאורך פחות זמן. מכיוון שהמטבח הוא אזור פעיל מאוד, הביטוי "מה שעולה בזול עולה ביוקר" מקבל פה משמעות רבה.

מהם החומרים בהם חשוב להשקיע במטבח?


גוף המטבח: מאחר שאין לנו כוונה להחליף מטבח בכל 5 שנים, מומלץ לוודא שגוף המטבח עשוי מחומרים חזקים ואיכותיים, חומרים שלא יתנפחו במידה שיש דליפה מהברז, ושלא יתפוררו אחרי מספר שנים.

פרזול: בכל יום נפתחות מגירות ונסגרות מספר פעמים והן נאלצות לשאת בתוכן משקל רב. בשוק כיום קיימות חברות פרזול איכותיות שמבטיחות לנו עמידות לאורך זמן, עמידה בעומס רב וביצועים יפים.


חזיתות המטבח: נותנות את המראה הסופי של המטבח, הן כוללות את הצבע, את הידיות ואת החומר. חזיתות המטבח משקפות את הסגנון שלנו, בין אם מודרני, קלאסי או כפרי. כל סגנון וכל מראה שאנו שואפים אליו מתאפיין בשלל אפשרויות מבחינת חומרים ועלויות ואת זה נוכל לשמוע ממתכנן המטבחים שלנו.


אינסטלציה: בנוסף לכיור, לברז ולצנרת שיוצאת לביוב, אליהם הגישה קלה יחסית, ישנה צנרת גם בתוך הקיר. חשוב לוודא שעבודת האינסטלציה בתוך הקיר מתבצעת כמו שצריך כיוון שכואב לשבור קירות במצב של נזילה.

לעומת זאת המבחר הקיים היום בשוק של ברזים וכיורים איכותיים במחירים יפה הוא גדול וגם פה, לא כדאי להתפשר על איכות החומרים שמגיעים בסגנון שלנו.

מוצרי חשמל: רצוי לדעת עוד בשלב התכנון אילו מוצרי חשמל יהיו במטבח גם אם טרם רכשתם אותם. כך ניתן יהיה לתכנן להם מקום מראש וכאשר יתווספו למטבח הם לא יתפסו מקום על משטח העבודה או באחד הארונות.



293 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page